Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Benodigde weerstandscapaciteit

De benodigde weerstandscapaciteit stellen we vast aan de hand van een risico-inventarisatie die twee maal per jaar plaatsvindt. Per risico is een inschatting gemaakt van de kans dat deze zich voordoet. Daarnaast zijn de financiële gevolgen van deze risico’s waar mogelijk gekwantificeerd.

In het algemeen kan worden geconstateerd dat de risico's voor gemeenten zijn toegenomen. Door verandering van het Burgerlijk Wetboek en door de mondigheid van de burgers worden gemeenten steeds vaker geconfronteerd met claims op basis van wettelijke aansprakelijkheid. Ook de wettelijke taken binnen het Sociaal Domein leiden tot toenemende risico's.

De risico's die relevant zijn voor de bepaling van het weerstandsvermogen zijn die risico's die niet anderszins zijn ondervangen. Voor de onderkende risico's wordt een inschatting gemaakt van de kans dat het risico zich voordoet en een inschatting van de financiële omvang van het risico. Omvang vermenigvuldigd met kans geeft het risicobedrag dat opgeteld meetelt in de berekening van de benodigde weerstandscapaciteit. Bij een risico bestaat geen absolute zekerheid, dat deze zich voordoet en onderscheidt zich daarmee van een feit. De kans dat zich alle risico's tegelijkertijd zullen openbaren is zeer onwaarschijnlijk. Het is dan financieel ook niet zinvol om alle risico's voor de volle 100% af te dekken. Dit zou een dusdanig beslag kunnen leggen op de beschikbare middelen dat dit van invloed kan zijn op de bedrijfsvoering.

Bedragen * € 1.000

Aantal

Bruto

Netto

Gemiddelde

risico's

Risico

Risico

weging

Financieringsrisico's

1

92.437

231

0%

Juridische- en aansprakelijkheidsrisico's

9

7.900

3.480

52%

Financiële risico's

46

5.517

2.803

40%

Materiële risico's

6

790

107

40%

Verbonden partijen

1

450

180

40%

Bedrijfsprocessen

5

50

8

16%

Onvoorziene restantrisico's (2,5% lasten)

2.325

2.325

100%

Benodigde weerstandscapaciteit

109.469

9.134

Financieringsrisico's
Betreft de gewaarborgde geldleningen

Juridische- en aansprakelijkheidsrisico's
Naast risico's verbonden aan afgegeven garanties voor geldleningen, zijn de risico's verbonden aan bestemmingsplannen en datalekken het grootste risico.

Financiële risico's
Deze risico's hebben voornamelijk betrekking op de open einde-regelingen van sociale zaken, de onzekerheden aangaande de Algemene uitkering, de Wet Openbaar Bestuur en Covid-19.

Materiële risico's
Hier zijn de risico's opgenomen ten aanzien van de overname problematiek van wegen van het waterschap HHNK maar ook van verborgen gebreken van in bezit zijnde vastgoed in afwachting van de resultaten van de te houden inspecties.
Risico's verbonden partijen en deelnemingen
De hier gepresenteerde risico's hebben betrekking op mogelijke fluctuatie van de te ontvangen dividend van verbonden partijen waarvan wij aandelen hebben.

Risico's bedrijfsprocessen
Betreft verschillende ondernemersrisico's die de gemeente loopt met betrekking tot de algemene handhavingsproblematiek.

Restantrisico's 2,5% lasten
Dit betreft een post voor algemene risico's die wij als gemeente lopen. Gerekend is op 2,5% van de totale begrote lasten.

Deze pagina is gebouwd op 01/12/2023 15:41:33 met de export van 01/12/2023 15:03:53