Speerpunten

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid

We leven in onzekere tijden. Oorlog zorgt voor hoge prijzen van grondstoffen en energie. De coronacrisis lijkt achter ons te liggen, waardoor steunpakketten eindigen en ondernemers het water aan de lippen is komen te staan. De transitie naar duurzamere varianten van energieopwekking en energiegebruik is niet voor iedereen toegankelijk. We zien een groeiend aantal mensen uit andere landen die door verschillende omstandigheden nu in onze gemeente een leven op willen bouwen. Als samenleving hebben we niet op al deze terreinen de invloed die we zouden willen. Wel kunnen we randvoorwaarden scheppen om zo goed als mogelijk de bestaanszekerheid van onze inwoners te bevorderen.

Wat willen we bereiken?

Schuldenproblematiek wordt snel herkend en iedereen heeft toegang tot de juiste ondersteuning

Niemand spreekt graag over financiële problemen en schulden. Het is een thema waarbij schaamte snel om de hoek komt kijken. Veel financiële problematiek is daardoor niet of pas in een laat stadium in beeld. Bij mensen met schulden spelen problemen op andere leefgebieden vaak ook een rol, denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid of zorgmijdend gedrag. Met onze samenwerkingspartners willen we de schuldenproblematiek graag verder in kaart brengen en bouwen aan een integraal uitvoeringsprogramma om schulden eerder te signaleren en waar mogelijk zelfs te voorkomen. Programma’s zoals Kansen voor alle kinderen en Geven en nemen dragen hieraan bij.

De belangrijkste indicatoren zijn het aantal inwoners met schulden, omvang schuldenlast in onze gemeente en het aantal voorlichtingsbijeenkomsten over financiën. Een nulmeting vindt plaats in 2023.

Wat gaan we doen?

We zetten de regeling Kansen voor alle kinderen voort;

Wat gaan we doen?

Het calamiteitenbudget houden we beschikbaar om financiële noden vroegtijdig te ondervangen

Wat gaan we doen?

Vanuit professionals zetten we in op stress-sensitief werken met mensen die leven in armoede of eenzaamheid

Wat gaan we doen?

We zetten intermediairs in voor gezinnen met schulden om drempels bij signalering en doorverwijzing te verlagen

Wat willen we bereiken?

Inburgeraars doen actief mee in de samenleving

Er komen steeds meer mensen uit andere landen naar onze gemeente toe. Het is belangrijk dat zij zo snel mogelijk onderdeel zijn van onze samenleving. Om de juiste ondersteuning te bieden zitten we samen met onze partners bij de start van het traject inburgering aan tafel. Met de nieuwe inwoner kijken we wat er nodig is en bieden we ondersteuning om ervoor te zorgen dat zij het leven in onze gemeente zo snel mogelijk zelf en op niveau aan kunnen. Bij voorkeur doen we dit via betaald werk. Taal, participatie en werk gaan hand in hand. Zo zorgen we ervoor dat ook deze groep in onze gemeente bouwt aan bestaanszekerheid.

De belangrijkste indicatoren voor dit doel zijn het percentage inburgeraars dat een actieve bijdrage levert en het percentage inburgeraars dat betaald werk uitvoert. Het streven is dat alle inburgeraars een actieve bijdrage leveren en tenminste de helft van de inburgeraars die betaald werken kunnen uitvoeren, dit ook daadwerkelijk doen.

Wat gaan we doen?

We zetten met inburgeraars samen in op het snel en volwaardig meedoen in de samenleving, zoveel als mogelijk via betaald werk

Deze pagina is gebouwd op 01/12/2023 15:41:33 met de export van 01/12/2023 15:03:53